4 Verzorging-voeding

4lj Verzorging-Voeding

Wat en hoe leer je in deze studierichting?

Deze beroepsopleiding is bedoeld voor handige jongeren die belangstelling hebben voor het dagelijks leven van gezonde én zieke mensen. Vanuit de keuze voor een christelijke mensvisie willen we deze jongeren helpen uitgroeien tot mensen die zowel als persoon en als professionele in verbondenheid en op een verantwoordelijke wijze in het leven staan.

In de 2e graad leer je vooral veel over huishouding: gezonde, eenvoudige maaltijden bereiden, het onderhouden van de woning, de kleding en ander textiel Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je zal vooral leren mensen te verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw.

Wie kan starten in deze studierichting?

Jongeren die voldoen aan de instapvereisten voor de tweede graad BSO en die graag werken met en/of voor mensen. 

Lessentabel

  4de leerjaar
ALGEMENE VAKKEN
Godsdienst 2
Frans 2
Lichamelijke opvoeding 2
Muzikale opvoeding 1
Plastische opvoeding 2
Project algemene vakken 6
   
TECHNISCHE EN PRAKTISCHE VAKKEN
Verzorging - voeding 16
   
WEKELIJKS LESSENROOSTER 31


Belangrijke delen van de opleiding

Het vak Verzorging-voeding uit 16 lesuren. Deze 16 uren worden besteed aan directe zorg en indirecte zorg.

1 Gezondheid en welzijn (4 lesuren) Je bestudeert wat een gezonde leefstijl is en staat stil bij je eigen leefstijl. De basisprincipes van eerste hulp bij ongevallen komen aan bod. Je maakt kennis met de thema's voeding en stofwisseling, uitscheiding, slaap en rust, seksualiteit en voortplanting.

2 Gedrag, communicatie en werken in groep (4 lesuren) Je leert emoties uiten en herkennen. Je gaat na hoe je het welbevinden bij jezelf en bij een ander kan verhogen. Je leert hoe je activiteiten voor verschillende doelgroepen op een gepaste wijze kan ondersteunen. Er gaat veel aandacht naar communicatieve vaardigheden.

3 Kwaliteitsbewust handelen en kennismaken met beroepen (3 lesuren) Je leert doordacht, milieubewust, veilig, ergonomisch, hygiënisch, economisch en respectvol handelen. Daarnaast sta je uitvoerig stil bij je eigen handelen. Je maakt kennis met beroepen binnen de zorgsector. Je leert je eigen studiekeuze motiveren en je denkt na over je eigen mogelijkheden en beperkingen.

4 Praktijk (5 lesuren) Je leert een eenvoudige, gezonde maaltijd plannen en bereiden voor verschillende doelgroepen (leeftijdsgenoten, kinderen, gezonde volwassenen). Je denkt na over je eigen voedingsgewoonten. Aansluitend hierbij leer je zorg dragen voor linnen en voor keukens, leefruimtes en lokalen.

 

Wat na deze studierichting?

Logische doorstroming: 3 de graad BSO verzorging of 3 de graad BSO organisatiehulp

Na het eerste of tweede jaar van de tweede graad verzorging-voeding kunnen jongeren ook eventueel hun studieloopbaan verder zetten in studierichtingen die geen deel uitmaken van het studiegebied Personenzorg.

Jongeren hebben na de tweede graad meerdere keuzes.
Ze kunnen kiezen om door te groeien in de directe zorg. Hier verwerven ze de kwalificaties verzorgende, zorgkundige of begeleider in de kinderopvang.
Ze kunnen ook kiezen om door te groeien in de indirecte zorg. Hier verwerven ze de kwalificatie van logistiek assistent in zorginstellingen en worden ze o.a. competent als huishoudhulp, medewerker groothuishouding.

 

Tewerkstellingsmogelijkheden

  • logistiek assistent
  • verzorgende/zorgkundige begeleider in de kinderopvang
  • medewerker in de kleinhuishouding
  • medewerker in de groothuishouding

St-Agnes Middenschool

St-Agnes Bovenbouw